Girişimciliğe yeni adım atan arkadaşlarda çok sık gözlemlediğimiz bir şey var. İyi bir fikre sahip olduklarını düşündükleri için yolun yarısına geldiklerini düşünüyorlar. Onlara hep uygulama ve takım, fikirden çok daha önemlidir diyoruz. Çok iyi bir fikir, kötü bir uygulamayla pek bir yere gitmez. Ama ortalama bir fikir, çok iyi bir uygulamayla bayağı yol alır, hatta yolda daha iyi bir fikre dönüşme ihtimali de çok yüksektir.
Bugün yine kısa bir TED konuşmamız var. Girişimcilik denince ilk akla gelen ve çok izlenenlerden. 7 dk’lık bu kısa konuşmada, Idealab’in kurucusu Bill Gross 200 şirketle yaptığı araştırmadan çıkan sonuçları paylaşıyor. Başarılı ve başarısız olanlarda aşağıdaki etkenlerden hangisinin ne kadar etkisi olmuş sizce?
Fikir
Takım ve Uygulama
Plan (İş Modeli)
Finansman (Yatırım)
Zamanlama
Bill Gross’un yaptığı değerlendirmeye göre bu etkenlerin başarıya etki oranı aşağıdaki gibi:
Çok iyi bir takım tarafından ve güzel bir uygulamayla da hayata geçirilse, zamanından önce piyasa çıkmış bir ürünün başarılı olma şansı çok düşük. Youtube’den bir kaç sene önce piyasaya çıkan z.com’u veriyor örnek veriyor Bill Gross. Henüz internet hızları çok düşük olduğu için başarılı olamayan bu iş fikri youtube’un mükemmel zamanlamasıyla dünyanın en büyük video paylaşım sitesi oluyor.
Zamanlamadan sonra başarıya en çok etkisi olan şey takım ve uygulama olarak çıkmış. İş fikri ancak 3. sırada geliyor. Bundan sonra iş modeli var. Burada da çok iyi bir iş modeliyle başlanmasa bile harekete geçmenin önemine dikkat etmek gerek. Çünkü iyi bir takım ve uygulamayla iş modeli yolda da düzeltilebilir, iterasyonlarla mükemmel hale getirilebilir. Gross’un listesinin sonunda ise finansman var. İncelenen girişimlerin çok büyük bir kısmının ABD’de olmasından kaynaklanmış olabilir bu da. Çünkü Türkiye’den farklı olarak ABD’de iyi bir takım ve fikir kombinasyonun finansman bulması çok daha hızlı ve kolay. Dahası finansmanın miktarı da yüksek. Dolayısıyla Türkiye’de bir girişim iseniz finansman muhtemelen daha üstte bir sırada olabilir. Zaten başarısızlığa sebep olan en büyük etkenlerin 2. sırasında da paranın bitmesi var.
Bill Gross’un girişimlerin başarısızlığına yol açanlar sıralamasına bir bakalım.
Pazarda ihtiyaç olmaması zamanlamayla ilgili bir şey olabilir. Ya zamanından erken gelen bir üründür ve henüz bu yönde bir ihtiyaç oluşmamıştır. Ya da gerçekten hiç kimsenin talep etmediği bir üründür. Paranın erken bitmesi de çok fazla startupın yoluna devam edememesine yol açıyor.
Videonun kendisinden uzun bir yazı olması riskine karşı burada bitirerek sizi Bill Gross’un TED konuşmasıyla baş başa bırakıyoruz.
Comentários