top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıGİTEKA

Girişimciysen adapte olmayı öğreneceksin


Başarılı girişimcileri diğerlerinden ayıran özellikleri GİTEKA'da sürekli konuşuyoruz. İlk blog yazımız da bununla ilgili. Çok kısa ve güzel bir TED konuşmasıyla başlayacağız. 6 dk'lık konuşma yatırımcı Natalia Fratto'ya ait. Yüzlerce girişim kurucu ortağıyla konuştuktan sonra başarılı girişimcileri diğerlerinden ayıran en önemli özelliğin değişikliğe adapte olabilmek olduğuna inandığını söylüyor. Bu özelliği yatırım yapmaya karar vermek için değerlendirdiği girişimcilerde ise 3 şekilde ölçüyor:


1. Geçmişte yaptıklarını anlatmalarını istemektense gelecekte olabilecek senaryoları soruyor. Bunun için de ''eğer'' ile başlayan sorular soruyor. Örneğin, 'eğer gelir kaynakların bir gecede kurursa ne yaparsın?' Ya da 'eğer en önemli ve seni ayakta tutan müşterini kaybedersin ne yaparsın?' gibi. Buradaki amaç, girişimcinin ne kadar farklı ve geçerli alternatif çözüm yaratabildiğini görmek.


Siz de kendi kendinize bu fikir cimnastiğini yapın bakalım ve iş fikrinizle ilgili eğer ile başlayan zor sorulara cevap bulun.


2. Öğrendiği bilgiyi unutabilmek. Bildiğiniz bir şeyi unutup yeniden öğrenmek, bir şeyi sıfırdan öğrenmekten çok daha zordur. Örneğin, bisikletinizin gidonunu sağa çevirdiğinizde sağa gitmek yerine sola gitseydi ne yapardınız? Dustin denilen arkadaş, böyle bir deney yapıyor ve bisiklete binmeyi unutup 'ters bisikleti' kullanmayı öğrenmesi tam 8 ayını alıyor. İlginizi çektiyse yandaki videodan izleyebilirsiniz. Acemi zihniyeti ya da başlangıç kafa yapısı diye buraya bir not düşelim. Bazen bildiklerimiz bize yük olabilir. Uzakdoğu felsefelerine ya da dövüşlerine ilgi duyanlar #shoshin kavramına bakabilirler.


3. Bilinen, cepteki en iyi çözümü sömürmektense henüz bilinmeyen daha iyi çözümleri keşfedebilmek. Bu konuda daha derinlere inmek isterseniz, bunu (İngilizce) okuyun. Buradaki en iyi örnek ise 2000 yılında Netflix kurucusunun ABD'nin en büyük DVD film kiralama şirketi Blockbuster'a internet sitelerinde ortaklık teklifiyle gitmesi ve Blockbuster CEO'sunun onunla dalga geçmesi. Blockbuster'ın o zaman milyonlarca müşterisi varken, Netflix'in internet üzerinden film izleme çözümü henüz ufukta görünmüyor. Blockbuster CEO'su elinde hazır bir ürün varken, başka bir şey ile ilgilenmiyor. Sonra ne oluyor? 2010 yılında Blockbuster iflas ederken, Netflix'in şu andaki yıllık cirosu yaklaşık 18 milyar $ :)


Evet bu kadar girişten sonra gelelim videomuza (İngilizce). Keyifli izlemeler:


22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page